Hopp til innholdet

Her er årets festivalprogram!

  Senjapols, beatpoesi og de dype dalers skattkammer

  Kråkeslottfestivalen 2023 byr på artister fra øverste hylle, med et program du ikke finner igjen på noen annen norsk festival. I år får du viser og sørsamisk joik, folkemusikk og beatpoesi – og en lokal folkedans som løftes frem fra glemselen!

  Det ærverdige Kråkeslottet på Senja har de siste månedene stått i fare for å måtte avvikle driften etter femti år som kulturhus, en floke som ennå ikke er løst. Samtidig jobbes det iherdig med den 19. utgaven av Kråkeslottfestivalen, hvor vi har satt sammen et program som gjenspeiler husets myldrende kreativitet, med ord- og tonekunstnere fra øverste hylle.

  Her finner du purung diskofunk fra Tromsø, slampoesi fra sjangerens grunnlegger og dens arvtagere, neste generasjons nordnorske country, joik med over 50 millioner streams, og ikke minst gjenopplivningen av en gammel tradisjonsdans fra vår egen øy Senja. I tillegg forsyner vi oss begjærlig av den vakreste folkemusikken fra både Østerdalen og våre egne dalstrøk innafor. Her er endelig programmet for Kråkeslottfestivalen 2023:

  Baksaas + Høyer
  Daniela Reyes
  Kartellet: Senjapolsen
  Fliflet/Hamre
  Frode Fjellheim
  HOMO
  Hulbækmo & Jacobsen familieorkester
  Jan Erik Vold
  Johanna-Adele Jüssi
  Midnattskonsert: Alf Hulbækmo
  Moddi med venner
  Målselv spelmannslag
  Stein Torleif Bjella
  Vilde Bye


  Kartellet & Senjapolsen

  Det nordnorske dansekompaniet Kartellet har tatt verden med storm siden sin fødsel for et drøyt tiår siden. På Kråkeslottet kombineres Kartellets lek og søken med noe av det kjæreste vi har på Senja, men som nesten har gått i glemmeboka: Senjapolsen! Denne mystiske danseformen har blitt rekonstruert gjennom gamle filmruller og nedtegnelser, og danner grunnlaget for Kartellets dansekurs, oppvisninger og forestillinger under årets festival, i samarbeid med Norsk Senter for folkemusikk og folkedans. Det blir pols til frokost og pols til kvelds, pols på analog film og pols med liveakkompagnement fra landets flotteste musikere. Bli med og dans!

  Jan Erik Vold
  Jan Erik Vold er var slampoet femti år før ordet ble oppfunnet, reddet Oslo-trikken ved hjelp av diktningen sin, bragte japansk haiku inn i norsk lyrikk og har blandet sammen poesi, frijazz og bebop som om det skulle være den største selvfølgelighet. Den evigunge lyrikeren blir omtalt som «en unik røst i tiden, en stor og vital poet, aktuell og hverdagsnær, men gåtefull og uoversiktelig». Til Kråkeslottet kommer han med eget band ledet av bluesveteran Kåre Virud, både til dobbeltkonsert på husets hovedscene og til morgensamtale med slottsforvalter og mangeårig Vold-disippel Georg Blichfeldt.

  Johanna-Adele Jüssi
  Den estiske felespilleren Johanna-Adele Jüssi har studert og bodd i Tyskland, Shetland, Danmark, Finland, Sverige og Norge, og har latt seg inspirere av stedene hun har reist og menneskene hun har møtt. I fjor ga Jüssi ut et av de vakreste folkemusikkalbumene i landet, «Slåtter fra Gaupdalen», med tradisjonsmusikk fra Estland og Norge ispedd egne komposisjoner. Til Bøvær kommer hun i trespann med Kråkeslott-veteran Bendik Lund Haanshus og kontrabassist Christo Stangness.

  Baksaas + Høyer
  En slampoet og en techno-DJ, to unike artister som sprenger grenser og sjangere. Fredrik Høyer er en av landet mest ettertraktede skribenter, både som dramatiker og poet. Bendik Baksaas er pioner innen minimalistisk klubbmusikk, en DJ som like gjerne tar utgangspunkt i det akustiske som i det elektroniske. Til sammen utgjør Baksaas og Høyer et musikalsk kraftverk, fullt av danseglede og sprudlende energi. Deres følgerskare bestående av hiphopere, klubbgjengere, jazzelskere og teaterentusiaster gjør enhver Baksaas + Høyer-konsert til en anledning å forvente det uventede.

  Daniela Reyes
  Spellemannprisvinner Daniela Reyes var en av 2021 mest hyllede debutanter. Da 24-åringen slapp albumet «Engangsdager» i fjor, var det til et ras av fantastiske anmeldelser, og Reyes ble belønnet med Spellemannprisen i kategorien Årets Tekstforfatter. Daniela kombinerer det uskyldige med det mektige i sitt naivistiske og tankefulle univers. Det låter vakkert, men også både morsomt og alvorlig. Vi på Kråkeslottet har et ekstra godt øye til henne etter at hun gjorde en av sine første solokonserter i Skipperstua allerede i 2016. Nå kommer Daniela endelig tilbake!

  Fliflet/Hamre
  Fliflet/Hamre er et tomannsorkester som virkelig er noe for seg selv.  Med trekkspill, fantasirik perkusjon, sang og en klagende melodika har Gabriel Fliflet og Ole Hamre skapt en helt egen stil som har begeistret både publikum og kritikere i de forskjelligste miljøer. Duoen beskriver med et skjevt smil sitt mål som å hente verden hjem til Bergen – og gjøre noe med den. Rå balkantoner dundres ut mellom vare nordiske moll-perler og jødiske ettertenksomheter, norske kystmelodier eller italienske partisansanger. ”FLIFLET/HAMRE HØRES UT SOM DEN INTELLIGENTE ONKELEN TIL KAIZERS ORCHESTRA”    (Dagbladet).

  HOMO
  Homo er et ungt og fargerikt funkband fra Tromsø, med musikalartist og energibombe Sofie Lauritzen i spissen av et 10-hodet fyrverkeri av et orkester. Homo henter inspirasjon fra 80-tallets disko, storbandstradisjonen og funkens skattkammer og kombinerer dette til et sprudlende liveshow som vil få bordene på Brygga til å knake. Bandet har siden sin start i 2019 spilt på alt fra festivaler, egne konserter og private arrangement, og er i fullt arbeid med sitt første album.

  Moddi med venner
  Etter en rekordlang festival fortjener vi alle å komme oss til hektene. På festivalens siste dag serverer slottsforvalter Georg kokekaffi og nybakt brød i kafeen før programkaptein Pål Moddi Knutsen inviterer til et kollektivt akustisk utpust i Skipperstua. Med seg på scenen har Moddi håndplukkede musikere fra årets program, og kanskje en og annen melodi fra sitt neste album.

  Målselv Spelmannslag
  Hva er vel en bryggedans uten felespill? Målselv spelmannslag har røtter helt tilbake til 1949, og har fostret fremragende felespillere og spellemenn på løpende bånd gjennom sine snart 75 år. I dag består Målselv Spelmannslag av rundt femten aktive medlemmer fra hele Midt-Troms. Spelmannslaget har også gitt opphav til festivalen Kalottspel, den største og viktigste tradisjonsmusikkfestivalen nord for Dovre. På Kråkeslottets siste dag spiller Målselv Spelmannslag opp til dans på Brygga og gladslitne festivalgjengere får slå seg løs med nylært pols fra vår egen øy.

  Hulbækmo & Jacobsen familieorkester
  Som avslutningskonsert på lørdag byr vi på en sjelden perle: Østerdalens egen musikalske superfamilie! Mor og far Tone og Hans Fredrik har i alle år vært profesjonelle musikere, gjennom flere generasjoner med folkemusikk og kirkemusikk. Nå er Hans og Alf for lengst i gang med egne musikertilværelser. Hver og en kommer med sine bidrag fra jazz, impro, blues, folkemusikk, middelaldermusikk og egenkomponert musikk som puttes opp i gryta deres og ut kommer et personlig musikalsk heksebrygg. Gjør deg klar til en heidundrende avslutningskonsert på Bryggeloftet!

  Frode Fjellheim
  Frode Fjellheim er en egen institusjon innen samisk musikk. Med utgangspunkt i sørsamisk joik står han bak prosjektet Transjoik, har startet plateselskapet Vuelie, stått bak tallrike bestillingsverker og ikke minst komponert åpningslåta til Disney-filmen Frozen som har over 50 millioner avspillinger på Spotify. Til Kråkeslottfestivalen kommer han i tospann med trommeslager Snorre Bjerck.

  Midnattskonsert: Alf Hulbækmo
  Alf Hulbækmo (født 1992 på Tolga) er en norsk prisbelønnet musiker (piano, keyboards, munnspill, saksofon og vokal) og komponist. På tross av sin unge alder har han allerede blitt valgt ut til å åpne Moldejazz med verket «Skumringsbarda», turnert som leder for det rutinerte Trondheim Jazzorkester og funnet tilbake til hjemlige trakter som kirkeorganist på Røros. I hjertet av Kråkeslottet avslutter Alf Hulbækmo fredagsprogrammet akustisk og alene foran det gamle flygelet mens sola forsvinner bak Trælen og sommerdag blir til sommernatt.

  Stein Torleif Bjella
  Stein Torleif Bjella er en av landets aller største visekunstnere, med en rekke utgivelser bak seg, som til sammen har høstet fantastiske kritikker, og skaffet ham trofaste fans over hele landet. Bjella gjorde seg for alvor bemerket med solodebuten «Heidersmenn» i 2009, og to år senere innkasserte oppfølgeren «Vonde visu» Spellemannprisen. «Heim for å døy» avsluttet trilogien i 2013, med førsteplass på VG-lista. Stein Torleif Bjella er også respektert forfatter. Han står bak diktsamlingen «Jordsjukantologien Nr. 1»,  og romanen «Fiskehuset», begge sluppet til strålende mottagelse.

  Vilde Bye
  Vilde Bye er en ung artist fra Tromsø som allerede har rukket å gjøre seg godt bemerket både i hjembyen og utenfor bygrensene. Pop, rock, country og soul ligger hennes hjerte nært, mens hennes egen musikk pendler sømløst mellom de forskjellige avartene. I april 2022 slapp hun sin selvtitulerte debut-EP, til strålende kritikker, ikke minst i rikspressen, og påfølgende sommer spilte hun en rekke festivaler og klubbjobber både i nord og sør. Hun har også begynt skrivearbeidet og innspillingen av det som blir hennes debut-LP.

  Tett på
  På Sjåholmens minste scene, i Fredrikbua, får du oppleve noen av festivalens fineste musikere helakustisk og helt tett på. Her får du intime konserter med fløytemagiker Hans Fredrik Jacobsen, folkemusikkheltinnen Tone Hulbækmo, husets egen Bendik Lund Haanshus, festivalstyrets sanglerke Solvei Stenslie og den eksperimentelle folkemusikkduoen Hans, Jo! bestående av trommeslager Hans Hulbækmo og felespiller Jo Einar Sterten Jansen. Magiske møter, i det aller minste og tetteste formatet vi kan by på.