Hopp til innholdet

Fra Operaen til Skipperstua: Ketil Bjørnstad til Kråkeslottet

  Til helga feirer multikunstner Ketil Bjørnstad 50-årsjubileum som forfatter, komponist og pianist med to utsolgte forestillinger på Operaens hovedscene. Neste sommer kan du oppleve ham på Kråkeslottfestivalen, førti år etter en sagnomsust konsert på Bøvær som attpåtil ble del av forfatterskapet hans.

  Endelig har vi lyktes med å få Ketil Bjørnstad tilbake til Kråkeslottet! Vi kjenner at han er litt vår på grunn av boka «Drift», hvor Bjørnstad på fantastisk vis beskriver Kråkeslottet og ikke minst Kråkeslottets igangsetter, Ulf Willgohs Knudsen, på det yrende 70-tallet.

  Ketil Bjørnstad, renessansemennesket og multikunstneren fra Oslo. Som forfatter har han ført i pennen tett opptil romaner, biografier og tidsskildringer. De siste årene har storverket «Verden som var min» endt opp i bokhyller over hele landet, hvor Bjørnstad tar for seg hvert av tiårene fra sekstitallet og frem til i dag.

  Som musiker har Bjørnstad solgt over en halv million plater over hele verden, og samarbeidet med navn som Anneli Drecker, Kari Bremnes, Ole Paus og Terje Rypdal – for ikke å nevne hans kanskje mest kjente sang «Sommernatt ved fjorden» fra 1978. Helt siden debuten på sekstitallet har han beveget seg sømløst mellom jazz, klassisk og avant garde – alltid på jakt etter nye uttrykksmåter og nye samarbeid.

  Neste år er det nøyaktig førti år siden sist Ketil Bjørnstad opptrådte på Bøvær – den gang var  han27 år gammel og i tospann med munnspillmagikeren Sigmund Groven. Konsertplakaten henger her fortsatt. Vi overlater til Bjørnstad, med et sitat fra boka «Drift», å beskrive sitt møte med Kråkeslottet den gang:

  «Ingeborg Rakved begynte å fortelle om han Ulf på Kråkeslottet på Bø, om det nedlagte fiskemottaket som nå var i ferd med å bli et kultursentrum med konsertsal, galleri , restaurant, og chambre separe, alt tenkelig som var godt som hun sa. Og Ulf selv, den pensjonerte sultan, som gikk omkring og ønsket alle velkommen, uansett klasse, yrke – eller legning.»

  Bjørnstad gjengir gjennom Ulfs vyer og ønsker for huset. Og utrolig nok: Sånn er det blitt! Velkommen til musikkfestival på Kråkeslottet, 5. – 7. juni 2020, uansett klasse, yrke – eller legning!