Hopp til innholdet

Kråkeslottfestivalen 2018: Løfter arven etter Jan Arvid

  Med veteran Ragnar Olsen ved roret og en ny generasjon musikere som mannskap skal arven etter Jan Arvid Johansen føres fram. – Vi ønsker å minnes og hedre en sentral og skattet skikkelse i den nordnorske visebølgen ved å vise fram musikken han sto for, sier programansvarlig på festivalen, Pål Moddi Knutsen.

  Da den folkekjære visesangeren Jan Arvid Johansen gikk bort i høst, var det etter over førti år som forkjemper for den nordnorske visa. Gjennom blant annet bandene Boknakaran og Nordnorsk visegruppe har Johansen risset varige merker i nordnorsk bevissthet.

  – Vi skal gjøre vårt til at musikken han etterlot seg får evig liv, sier Knutsen, og annonserer med det første programslipp til neste års utgave av Kråkeslottfestivalen: Konserten «Arven etter Jan Arvid».

  Et knippe profilerte nordnorske musikere fra «den nye generasjonen» vil gjøre egne versjoner av musikken som Johansen har prega nordnorske ører med gjennom tiår. På lista over de som har fått tildelt oppgaven står blant andre tromsøbandet Hollow Hearts med vokalist Ida Løvhaug i spissen, den brennhete popduoen Konradsen, samt festivalens egen Moddi. Ragnar Olsen vil være konferansier og sy det hele sammen. Men han vil og synge sjøl med komp av «de nye».

  Ragnar Olsen gleder seg. – Dette er en veldig god ide. Vi har et ansvar, vi som er igjen, for at de fine låtene etter Jan Arvid ikke går i glemmeboka, men blir brukt. Han har nettopp sjøl opplevd at studenter på musikkonservatoriet i Tromsø gikk laus på nytolkninger av hans egne viser. – De fant ting der som jeg ikke hadde sett.

  Jan Arvid Johansen etterlot seg en omfattende katalog av musikk fra fem tiår. På syttitallet var han del av Nordnorsk visegruppe, som henta nordnorsk folkemusikk ut av arkivene og gjorde det til allemannseie. Han har samarbeidet tett med skikkelser som Helge Stangnes, Trygve Hoff og Sverre Kjeldsberg, og har også en lang solokarriere å vise til.

  Ragnar og Jan Arvid har også ei lang historie sammen. De spilte tradisjonsmusikk og viser i gruppa Vangsgutane på inngangen til åttitallet, sammen med bl.a. Svein Nymo. På åttitallet hadde de to hengt lenge nok på hjell til å kunne ta hedersbetegnelsen «bokna». Sammen med Malvin Skulbru og Pål Thorstensen starta de sagnomsuste Boknakaran.

  – Vi i den nye generasjonen har nok godbiter å hente fra. Det blir vanskelig å velge, mener Moddi.

  – Den nordnorske visebølgen kom fra det store utlandet, påpeker Ragnar og leder oppmerksomheta mot visas styrke. Den har som program å la de tusen blomster blomstre. Den henter gjerne inspirasjon i folkemusikken og får slik forskjellig uttrykk alt etter hvor den slår seg ned. Visa forteller historier. Om universelle tema, kjærligheten, hverdagsslitet, undertrykkelse og opprør, men ofte med utgangspunkt i det stedegne. Og hva er det typisk nordnorske? Dette er hva Ragnar trekker fram: Dialekten. Den særegne fortellekunsten. Og humoren.

  Ragnar er kjent for visa «Den glade pessimisten». Vi forsøker å lokke han utpå og være pessimist på vegne av framtid til den nordnorske visa. Men lykkes ikke. Han peker på de mange unge som skriver tekster – med sterkt innhold – på dialekt. Blant mange andre: Tonje Unstad. Marthe Valle. Inge Bremnes. Anne Nymo Trulsen. Sigrun Loe Sparboe. Det med visa som med havet, sier Ragnar. Den ene båra tar den andre. Nå er det Arven etter Jan Arvid som skal bæres videre.

  Kråkeslottfestivalen går av stabelen 8. til 10. juni 2018. Billetter legges ut for salg i mars.