Hopp til innholdet

Marja og Odd!

  Marja Mortensson og Odd Nordstoga. Den unge artisten, med grensesprengende musikk. Nerve i hver tone. Enda ukjent for mange. Og så han vi alle har hørt og elsker. Slik er Kråkeslottfestivalen. Leit fram teltpluggene og zoom inn på helga 9. til 11. juni!

  Tida er inne for programslepp: – Noe er trygt og gjenkjennelig, noe litt utfordrende og overraskende, men kvalitet og sjangerbredde hele veien. Vi setter sammen vår egen drømmefestival, med all musikken du skulle ønske du fikk høre, på ett sted, sier Pål Moddi i programtroikaen.

  Her er navnene: Marja Mortensson, Odd Nordstoga, Dylan på nordnorsk, Marthe Valle, Ellen Sofie Hovland, GB Blues Express, Leafpile, Staistua, Frode Haltli & Ragnhild Furebotten, Andreas Ulvo, Abazar Hamid & Vaffelkoret. Da gjenstår et par høydepunkt som vi slipper om et par uker!

  – Overjordisk vakkert! Kanskje fra Korea? – var forslaget fra et medlem i programtroikaen ved førstegangsmøtet med Marja Mortenssons musikk. Nei, ikke Korea. Sør-Norge. Eller heller; – Sápmi! Det sør-samiske. Den delen av den samiske kulturen vi kjenner minst til. Den sørsamiske. Mortensson har nøstet fram fra arkiver og tradisjonsbærere den sørsamiske joiken. Som ikke er joik slik vi kjenner det. 22 år gammel har den sørsamiske Marja allerede vært på turné verden over. I sommer kommer hun for første gang til Senja og til Kråkeslottet.

  Odd Nordstoga. Over på kategorien “trenger ingen presentasjon”. Vi er bare overlykkelige som har fått Odd hit nord.

  Ellen Sofie Hovland fikk Spellemannspris i kategorien viser for to år siden. Det samme året gjestet hun Kråkeslottet med utsolgte konserter i Skipperstua under Artijuli. Med utilgjorte tekster om det hverdagslige, det enkle, det sarte og det kompliserte beskriver Ellen Sofie Hovland bedre enn noen annen norsk visesanger hvordan det fortsatt kan koke i selv trauste norske sinn.

  Marthe Valle. Et godt menneske fra Harstad og en fremragende låtskriver som har landeplaget oss på radioen gjennom hele året som var. Det er på høg tid at vi får møte henne på Kråkeslottet! Med seg har hun et knippe fremragende musikere, og nyskrevne sanger fra det som kommer til å bli gjennombruddsalbumet hennes som norskspråklig artist. Vær hilset, fru Valle; Bryggeloftet er ditt!

  Staistua er prosjekt hvor jazzmusikeren og pianist Andreas Ulvo har fått med seg trekkspillvirtuos, Frode Haltli, som har minst ett bein solid planta i folkemusikken, og laga konsert med utgangspunkt i folkemusikklåter fra arkivene i Glomdalsmuseet. Med seg på laget har de bassisten Sigurd Hole fra Rendalen. De blåser ikke bare støvet av tradisjonsmusikken. De blåser liv, leven og sjel inn i låtene. Rapport fra to fra våre kjernepublikummere som har testet: “Beste konsertopplevelse ever!”

  Blues-pub. En nyskapning. Når vi har sittet med knærne samlet og holdt kjeften igjen på konserter hele lørdagen er på tide å kunne nyte en øl og kunne kombinere sosialisering og herlig bluesmusikk. Det lar seg gjøre ved å kjøpe billett til våre bluespub som åpner klokka 23.00. Da kan du svømme fritt mellom Saltrommet (kafeen) og Bryggerommet – hvor det også er satt ut småbord – og hvor blueskaptein Geir Bertheussens GB Blues Express veksler på å spille med førstereisende Leafpile fra Tromsø. Geir Bertheussen er en bluesveteran fra Sør-Senja og spiller blått slik det gjøres i sørstatene. Rått, sårt og med en uimotståelige groove. Leafpile, en ung kvartett fra Tromsø, ligger mer i utkanten av bluesuttrykket. Tenk sekstitall, litt jazzy: “A somewhat dirty and sharp-edged touch…” Det blir satt av danseplass nærmest scenen. Så neida, vi har ikke helt glemt danserne heller…

  Åpninga på lørdag formiddag blir lokal og internasjonal på én gang. Senjas eget Vaffelkoret opptrer med Abazar Hamid fra Sudan. Hamid har vært fribymusiker i Harstad, men står nå på egne bein som musiker og artist her i nord. Han måtte flykte fra Sudan på grunn av sanger med et politisk budskap om fred. Åpninga er ute på kaia, gratis og for alle.

  Mozart er jazz! Om vi hadde hatt en festivalkunstner, ville Andreas Ulvo vært en verdig kandidat. Foruten å presentere hedmarkstoner med Staistua, gjør han en akustisk konsert i Skipperstua med egne versjoner av klassiske komponister, fra Händel til Mozart, noteløst, fritt og fullt av kjærlighet, slik klassisk musikk skal være.

  TettPå. Ja, ka e no det? Vi liker det nært. I år reindyrker og utvider vi konseftet vårt med små intimkonserter ute i Bua, med plass til 22 og fotflørt med artisten. Programmet for TettPå annonseres snart!

  Mestermøte. Ja, såpass må det være lov å ta i når Frode Haltli og Ragnhild Furebotten stemmer i – sammen! Ragnhild har plassert seg solid i tetsjiktet blant felespillende folkemusikere, og blant allsidige trekkspillere er vel kanskje bare fenomenet Stian Carstensen som kan kives med Frode Haltli om tronen. Men det viktige her, er at de to har funnet tonen. De to stortrives i lag og det får vi oppleve på konserten.

  Dylan på nordnorsk. Ja, det har vi annonsert for lengst. At vårt svar på Nobel-prisen til Dylan ikke blåser i vinden, men er grundig jordet i form av en konsert med Ida Løvhaug og Johan Aarstein. Siden de debuterte på Kråkeslottet foran 22 heldige tilskuere i Fredrikbua har de solgt ut Kulturhuset i Tromsø og turnert over hele landet. Nå kommer de tilbake – med band! Flotte gjendiktninger og en anledning til å komme tettere på Dylan for oss oppi åran som har litt større avstand til engelsken enn til morsmålet.