Hopp til innholdet

Kråkeslottfestivalen feirer Dylan

  Svaret blåser ikke i vinden. Vår respons på årets Nobel-pris i litteratur var allerede på blokka og ble kjapt spikra. Det er nordnorsk. Det er Johan og Ida.

  Johan Aarstein fra Tromsø og Ida Løvheim fra Olsborg har de siste året turnert landet rundt med Bob Dylan på nordnorsk.  Med et stadig voksende publikum og stor suksess. Nå er plateinnspilling på trappene, og timingen kunne ikke vært bedre. Forrige uke ble Dylan tildelt Nobelprisen i litteratur for sin tonesatte poesi. Nå kommer altså musikken hans til Kråkeslottet.

  For de av oss som ikke er heilt unge, og som ikke er vokst opp med engelsk som fostermorsmål på nett, bringer de Dylans tekster tettere på. Det er Johan som står for oversettelsene. Han er vokst opp med Dylan. Faren var Dylan-fan. Han har alltid hatt Dylan-cover på eget repertoar og så dukka ideen om oversettelse opp. Han prøver stort sett å oversette så direkte som mulig, forteller Johan.

  – Men skal man på nordnorsk snakke om en tur til nærmeste by så blir det kanskje Narvik og ikke Minneapolis. I noen tekster har jeg vært tvunget til å være kreativ og til å prioritere blant alt det teksten byr på og da kan det kanskje være spennende for Dylan-kjennere å se hva det fører til.

  Johan og Ida viderefører ikke bare tekstene, men tar også Dylans musikk til et nytt nivå. Mye av hemmeligheten bak suksessen ligger i vokalharmoniene; – i hvordan de to stemmene kler hverandre og skaper et eget uttrykk. De trekker trådene tilbake syttitallet og vokalgrupper som Peter, Paul and Mary.

  – Ja, det har definitivt utgangspunkt i viseformatet med stemmen, teksten og kassegitaren i sentrum, sier Aarstein og sjøl når de spiller med band stripper de i blant ned til bare gitaren og de to stemmene.

  Selv har Dylan ennå ikke gitt noen respons på forrige ukes tildeling av Nobel-prisen i litteratur, som for første gang i historien går til en musiker.

  – Prisen aktualiserer nok Nobel-instituttet og Nobel-prisen mer enn den bringer Dylan fram i lyset. Han er evig aktuell, sier Aarstein.

  Kråkeslottfestivalen finner neste år sted helga 9. til 11. juni 2017.

  Tekst: Georg Blichfeldt. Foto: Rune Ottarsen.